Bambusz

Jellemzői:

  • fűféle, átlagosan 3-10 méter magasra nő
  • örökzöld, év közben fokozatosan válik meg leveleitől, amik a növény körül talajtakarót alkotnak
  • tavasszal megújítja a lombozat nagy részét
  • sokféle fajtája van, melyek különböző magasra tudnak nőni. Az alacsonyabb fajtákat talajtakarónak használják, a közepeseket sövénynek, a magasak pedig ligeteket, erdőket alkotnak
  • az alkalmas fajtából nyírással lehet sövényt kialakítani
  • kiterjedt föld alatti szárrendszere van, ezekből fejlődik a gyökér és ezekből nönek az új hajtások - általában tavasz végén. Az új hajtások nagyon gyorsan nőnek, néhány hét alatt elérik a teljes magasságukat, ezután már csak lombosodnak, a szárak szilárdulnak.
bambusz ültetés előtt

Igénye:
frissen ültetett bambusz - a talajban
a talajban alapos lehatárolást 
kapott

  • határolás: fontos!, mert a föld alatti szárrendszerén (rizómák) keresztül nagyon gyorsan terjed. Ha a rizómák terjedése nem zavaró, elég csak a hajtásokat eltávolítani. Ha a rizómák terjedésének is gátat szeretnénk szabni, akkor a föld alatti határolásra van szükség olyan anyag használatával, amin a rizómacsúcs nem tudja átfúrni magát, pl.: műanyaglemez, pala, beton
    Részletesebb leírás a határolásról: "másfél mm vastag és 75 cm mély, magas sűrűségű polietilénből készült védőfalat teszünk a talajba úgy, hogy felül kb. 5 cm-re lógjon ki. Fontos, hogy kerüljük a laza talajt és a földet jó szorosan nyomjuk a védőfalhoz és tömködjük meg körülötte. Ha kerüljük a nagyon lágy földet, a bambusz nem fogja néhány 10 centiméternél mélyebbre engedni a gyökerét. Nem árt azonban az elővigyázatosság, ezért minden ősszel ellenőrizzük, hogy nem tört-e át valahol a gyökérzet. Szintén hatásos módszer, ha 20-25 cm mély árokkal vesszük körül a bambuszt, és azokat a gyökereket, melyek megkísérelnek áthaladni ezen az árkon, egész egyszerűen levágjuk. Itt is ügyeljünk arra, hogy mélyebbre se tudjon haladni a gyökérzet, vagyis kemény legyen a talaj a gyökérzet alatt. Egyesek a gyökérfogó hálóra esküsznek, de tapasztalataink szerint ez nem mindig működik."
    (http://magrathea-kertepites.blog.hu/2013/02/07/az_elegans_agresszor_a_bambusz)
    Ebben a cikkben pedig azt írják, hogy kizárólag a beton vált be náluk a bambusz lehatárolására, az is vastagon kiöntve és a talaj fölé is hozva, mivel a szár megkerüli a betont és a felszín felett is kezdhet terjeszkedni. 
  • ültetés: tavasszal, napfényesebb helyre
  • metszés: a régebbi, elvékonyodó szárakat le lehet szedni - ez a tisztító vágás, ezt ősszel vagy télen végezzük. Ha a hosszú szárát szabadon szereténk hagyni, az oldalágakat levághatjuk, így kevésbé sűrű lesz. Metszéssel a magasságát is meghatározhatjuk.
  • öntözés: az újonnan ültetett bambuszt enyhe időben hetente kétszer, forró, szeles időben naponta öntözzük. A túl sok víz sem jó. Az idősebb bambusz már jobban tűri a szárazságot. Erős napsütésben, melegben csak a talajt öntözzük. Télen, fagymentes időben is öntözzük meg néha.
  • trágyázás: kétévente, érdemes ősszel, hogy az eső bemossa a talajba - a rizómarendszer miatt ugyanis nem lehet ásóval beleforgatni
bambusz





Forrás:






Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Smaragd tuja még mindig...szabad-e metszeni?

Kertészeti agyaggolyó vagy agyaggranulátum

Leyland ciprus