Brokkoli
Jellemzői:
- vadkáposztának is hívják, rokona a fejes káposzta, karfiol
- vitaminjai: béta-karotin, folsav, aszkorbinsav, B1, B2, B3, kalcium, vas
- egynyári növény, minden évben újra kell ültetni
- a virágát esszük meg, kinyílás előtt szedjük le
- szinte egész nyáron terem, miután a közepét leszedtük, az oldalhajtásokon kezdenek teremni a rózsák
Igénye:
- ismertebb rokonánál, a karfiolnál kevésbé igényes: nem kell palántázni, magról is ültethető, egyszerűen termelhető, tűri a hideget, meleget, napfényt
- ültetés: áprilisban, magról, napfényesebb helyre, széltől, fagytól védettebben. 2-3 cm mélyen, egymástól távolabb szórjuk a magokat. Ha éppen szárazabb az idő, locsoljuk meg ültetés után.
- ritkítás: kikelés után, mikor 3-4 lomblevél van már, meg kell egyelni a sort. Vagyis minden második palántát kiszedünk (amit máshová el lehet ültetni), 50 cm körüli legyen a tőtávolság.
- nyáron sokat öntözzük, kevésbé fejlődik, ha szárazságot kell tűrnie
- a brokkoli számára legfontosabb a sok napfény mellett a megfelelő tápanyagellátottság. Nitrogénes műtrágyázással - mikor a rózsája nő - és lombtrágyázással támogathatjuk.
- kártevői: káposztalepke hernyója és levéltetű, gyakran előfordul, hogy megtámadják, ezért védekezni kell. Levéltetű elleni védekezésről egy átfogó leírás itt található.
Források:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése