Brokkoli

Jellemzői:
  • vadkáposztának is hívják, rokona a fejes káposzta, karfiol
  • vitaminjai: béta-karotin, folsav, aszkorbinsav, B1, B2, B3, kalcium, vas
  • egynyári növény, minden évben újra kell ültetni
  • a virágát esszük meg, kinyílás előtt szedjük le
  • szinte egész nyáron terem, miután a közepét leszedtük, az oldalhajtásokon kezdenek teremni a rózsák

Igénye:
  • ismertebb rokonánál, a karfiolnál kevésbé igényes: nem kell palántázni, magról is ültethető, egyszerűen termelhető, tűri a hideget, meleget, napfényt
  • ültetés: áprilisban, magról, napfényesebb helyre, széltől, fagytól védettebben. 2-3 cm mélyen, egymástól távolabb szórjuk a magokat. Ha éppen szárazabb az idő, locsoljuk meg ültetés után.
  • ritkítás: kikelés után, mikor 3-4 lomblevél van már, meg kell egyelni a sort. Vagyis minden második palántát kiszedünk (amit máshová el lehet ültetni), 50 cm körüli legyen a tőtávolság. 
  • nyáron sokat öntözzük, kevésbé fejlődik, ha szárazságot kell tűrnie
  • a brokkoli számára legfontosabb a sok napfény mellett a megfelelő tápanyagellátottság. Nitrogénes műtrágyázással - mikor a rózsája nő - és lombtrágyázással támogathatjuk.
  • kártevői: káposztalepke hernyója és levéltetű, gyakran előfordul, hogy megtámadják, ezért védekezni kell. Levéltetű elleni védekezésről egy átfogó leírás itt található.

Források:


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Smaragd tuja még mindig...szabad-e metszeni?

Kertészeti agyaggolyó vagy agyaggranulátum

Nordmann fenyő