Lombtrágyázás
Lombtrágyázásnak hívjuk, amikor a zöld lombbal rendelkező növény (ne csak a fáknak, bokroknak a lombjára gondoljunk, a zöldség talaj feletti része is beleértendő a lombozat fogalmába - gondoljunk csak a brokkoli jól látható zöldjére) talaj feletti, leveles részére erre a célra kifejlesztett folyékony oldatot juttatunk. Célja hasonló, mint a gyökér trágyázásának, előnye, hogy ha valamiért a növény a gyökerével nem tud elegendő tápanyagot felvenni a földből, ugyanezt a levélzetén keresztül pótoljuk. Ezzel nem csak a gyökér feladatát segítjük, hanem magának a gyökérnek is jót teszünk.
Gyors segítségnyújtást jelent a növényeknek, sokszor rövid idő alatt szemmel látható javulás érzékelhető.
Az agroinform szerint célszerű az alábbiakat figyelembe venni, ha lombtrágyázni szeretnénk:
- bár a legtöbb tápanyag pótolható így, a következő elemek esetében a leghatékonyabb ez a módszer: magnézium, nitrogén, foszfor
- lágy vizet használjunk a bekeveréshez
- inkább hígabb oldatot keverjünk és azt gyakrabban permetezzük ki, mint ritkán sűrűt
- az egészséges levélzet tudja csak hatékonyan felszívni a lombtrágyát, ha a növény lombozata betegséggel, vagy kártevővel fertőzőtt, akkor a lombtrágyázás hatékonysága vagy nagyon alacsony, vagy semmilyen
- a bekeveréshez 18-20 fokos vizet használjunk - hidegebb vízben nem oldódik úgy fel, melegebb vízzel pedig perzselheti a növényt
- reggel, vagy este permetezzünk
- a legtöbb lombtrágyát növényvédő szerekkel is lehet keverni. Egyszerre három szernél többet ne keverjünk össze.A bekeverés menete: készítsük ki a lágy, 18-20 fokos vizet. Keverjük el benne először a por alakú növényvédő szert, majd a folyékony növényvédő szert, végül pedig a lombtrágyát.
Források:
Megjegyzések
Megjegyzés küldése