Feng shui a kertben 1 - bevezetés

A kertünket készen kaptuk. Sok növénnyel: fákkal, bokrokkal, virágokkal, amiket ki tudja kik és mikor ültettek ide. Annyi bizonyos, hogy foglalkoztak ezzel a kerttel az előttünk lakók, gondozták, tervezték, gyüjtögettek, ültetgettek. 


Tele van zölddel, a zöld mindenféle árnyalatával, örökzöldek és lombhullatók, néhol egy-egy virágsziget frissíti fel a látványt. Nem ismerjük még teljesen, időnként elkezd nőni valami, szabályos körben, valaki odaültette, az látszik, érdeklődve figyeljük ilyenkor, hogy mi lesz belőle.


Amikor eldöntöttük, hogy kertes házba költözünk, az eladók többsége, azt hiszem, nem tudott mit kezdeni velünk. A házon csak végigszaladtunk, hőszigetelés van-nincs, padló, konyha, így meg úgy...Nade a kert, nézzük meg azt! 10 év panelban az ötödiken, lift nélkül, beton, kosz, büdös és zsúfoltság. Ezek után minket jobban érdekeltek a fák, vannak-e és kik ültették. Az illatok, az érzés, milyen ott állni, a kert közepén, milyen ingerek érnek és milyen energiák áramlanak. Milyen a csí.
Ez a kert megfogott mindannyiunkat. A fenyősorral az elején, mintha egy erdőbe érkeznénk. 


Hatalmas diófa uralkodik a kert hátsó részén. Ha aláállsz, mint egy zöld, szellős burok, kürölvesz és megvéd, ha felnézel, megnyugszol. 



Megfogott minket a kert a maga szelíden irányított rendezetlenségével. Nem szeretnénk nagyon hozzányúlni, ha változtatunk, csak lassan, tervezetten.
A feng shui azt mondja, tartsd tiszteletben, amit kaptál, változtass, ha úgy jobb, de ne durván. Legyen gondozott a kerted, de legyenek zugok, amit hagysz, ahogy a természet alakítja. A napfény, az árnyék, az örökzöldek, a lombhullatók, a zöldek és a színesek...a jin és a jang, ehhez is igazodhatunk. Az egyensúly a lényeg, és hogy tetszen, mint ahogy az a feng shuiban is áll, amihez nem kell szó szerint ragaszkodni, eszköznek, támpontnak viszont nagyon jó. 

A folytatás előkészületben, ahol szó lesz majd a bágua térképről, az öt elem tanáról, a jinről és a jangról, és arról, hogyan áll össze mindez kerek egésszé.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Smaragd tuja még mindig...szabad-e metszeni?

Kertészeti agyaggolyó vagy agyaggranulátum

Leyland ciprus