Smaragd tuja még mindig...szabad-e metszeni?


Röviden a válasz, igen, szabad.
Hosszabban pedig: metszük, de óvatosan, körültekintően.

  • mikor metszünk: a tuja metszésére a legmegfelelőbb időpont a kora tavasz, még az erőteljes növekedési szakasza előtt. Arra figyeljünk, hogy a napi hőmérséklet ne essen 7-8 fok alá.
    A növekedési szakasz áprilistól májusig tart, vagyis a metszést ez előtt ejtsük meg.
    Tavasz után nyáron is megmetszhetjük a tuját, vagyis az évben másodszor, augusztus után azonban már ne, és a nagy kánilula sem alkalmas idő a metszésre.
  • mivel és hogyan: alapszabályként tiszta, éles metszőollót használjunk. Óvatosan végezzük a metszést, figyeljünk arra, hogy ne törjünk le vele ágakat. Ha nagyobb metszést végzünk, átpermetezhetjük a tuját híg, rezes oldattal.
  • mit metszünk:
    Biztosan észrevetted, hogy a tujád belső részén sokszor találhatóak barnás levelek. Semmi gond, ez mindenkinél így van, az idősebb örökzöld növényekre ugyanis jellemző az, hogy belső leveleik a fényhiány miatt elszáradnak. Ezeket a részeket időnként óvatosan távolítsuk el a növényről, ezek a részek ugyanis könnyebben terjeszthetnek gombás betegségeket a felhalmozodó, kevésbé szellőző nedves környezet miatt. Először tehát távolítsuk el az elbarnult részeket. Gyűjtsük össze, mert fertőzések hordozói lehetnek. Időnként, reggelente óvatosan kézzel is átfésülhetjük a tujákat, hogy a barnás részek lepotyogjanak, ekkor a metszőollóra sincs szükség.

    A koronaalakító metszés során figyeljük az ágak növekedési irányát. Távolítsunk el a befelé növekvő, egymást keresztező ágakból, hogy a koronát szellősébbé, a levegő és a napfény által átjárhatóbbá tegyük. A lefelé és felfelé függőlegesen növekvő ágakat is lemetszhetjük. A szép, szabályosan növő ágakat, amik segítik a szabályos korona kialakulását, hagyjuk meg.


a smaragd tujából szép, sűrű sövény nevelhető



Források:








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Kertészeti agyaggolyó vagy agyaggranulátum

Leyland ciprus