Cica a kertben - avagy hogyan védjük meg kertünket a macskaürüléktől és a madarak levadászásától?

Tavaly ősz óta a kutya mellett egy macska is gazdagítja háziállataink számát. Ő az első macskánk, amióta kertes házba költöztünk. Mivel ősszel érkezett, a kert védelme érdekében olyan sok tennivalót nem jelentett, ekkorra ugyanis leértek azok a zöldségek, gyümölcsök, amik elérhető magasságban voltak. Már csak a körte és a dió maradt.
Most viszont tavaszodik, hamarosan ismét elérkezik a rendszeres kerti tennivalók ideje. Én pedig nem szeretném, ha a gyanúja is felmerülne akár, hogy a féltve gondozgatott zöldségek, fűszernövények rendszeres macskaürülékkel gazdagítva növekedjenek. Itt az ideje hát, hogy alaposabban körbejárjam a témát. 
A legelső, és sok helyen nagyjából az egyetlen, amit ajánlottak, hogy a cicát csak bizonyos időszakokban vigyük a kertbe, amikor mi is kint vagyunk, és tudjuk figyelni, mit csinál. Ezzel egyből két gond is felmerül: 1. a macskánk egy az egyben kinti - a cél a beszerzésekor az volt, hogy távol tartsa a rágcsálókat a kerttől; és persze, hogy legyen a kiskutya mellet egy kiscica is.


2. a másik gondom ezzel a jótanáccsal pedig az, hogy nem azért mennék elsősorban a kertbe, hogy a cica felett őrködjek, hanem sok más dolog miatt. 
A következő javaslat ehhez nagyon hasonló volt, mégpedig, hogy építsünk a macskának kennelt, ami teljesen zárt, de egyben nyitott is. Magyarul drótháló szerű kerítésből, így levegőzni is tud, a napfény is éri, és mégsem kell árgus szemekkel figyelni, mit tesz a kertben. És még cicaajtót is fel lehet szerelni az udvari ajtóra, a kennellel valahogy összeköttetésbe hozni, így a macska önállóan dönthet arról, mikor akar levegőzni. Ezzel a mi esetünkben ugyanaz a probléma, mint fentebb, vagyis, hogy nem benti a cica. Másrészt meg a macska szemszögéből nézve kissé frusztráló is lehet, hogy míg mi kint szabadon járunk-kelünk, ő be van szorítva arra a kicsi területre. 
És akkor jöjjenek azok a módszerek, amiket én is ki fogok próbálni, mert nem előfeltétel a bent tartott háziállat.
  • a legfontosabb, vagyis az első lépés, a kerti szobatisztaság, azaz wc, hogy egy helyre végezze a dolgát és ne szanaszét a kertben. A bent tartott macskáknál szintén ez az első lépés, amire mindenféle szagló és illatozó almokat lehet kapni a cél elősegítése érdekében. Ha a bentinek megy, a kintinek miért is ne menne. Az alapelv ugyanaz: a macskák olyan helyet keresnek a dolguk elvégzésere, ami viszonylag puhább, könnyen kotorható, ugyanis dolguk végeztével szeretik elkotorni ami kijött. Bent ez az alom, kint pedig a homok. A homok puhább állagú, könnyen kotorható, ezért megfelelő anyag a kerti macska wc-jének. Jelöljünk ki egy helyet, ami könnyen elérhető, ugyanakkor védettebb is, pl bokor, vagy magas növény takarja - mivel a macskák nem csak kotorni szeretnek, hanem elvonulni is, ha rájuk tör a szükség - és vastagon szórjuk be homokkal egy kisebb területen. Ki lehet próbálni, hogy keverünk bele egy kis bolti macskaalmot, azért, hogy vonzóbb legyen a szaga és csalogatóbb. 
  • Ha a wc megvan, a következő feladat, a kert többi részének wc-tlenítése a cicák szempontjából. Tavasz elején sokszor kezdjük azzal a kinti munkálatokat, hogy a kötött talajt felássuk, fellazítjuk. Az így kapott laza, puha talaj azonban könnyen eltérítheti a macskát a bejáratott homok-wc használatától, amit meg nem igazán szeretnénk. Szórjuk be a területet ágakkal, gallyakkal, így nehezen hozzáférhető lesz. A már elültett növények köré pedig gyöngykavicsot rakhatunk, ami nem akadályozza a növények vízhez jutását, ugyanakkor kemény, nem lehet kotorni, a macskák nem szeretik. Sokan javasolják a mulcsot kavics helyett, a cicákat viszont ez semmiben nem gátolja, sőt! Kerti útjaink nagy része mulccsal van beszórva, a kiscicánk pedig előszeretettel használja azt a dolga elvégzésére.
  • A következő lehetőség, amit szimpatikusnak találtam, hogy használjuk a természet erejét. Vagyis vessük be a növényeket, mint csalétkeket és mint cicaűzőket. Az első szabály ezzel kapcsolatban, hogy csak olyan növényeket ültessünk, amik nem tesznek kárt a macskában, nem mérgezőek rájuk nézve és nem szúrnak. Bizonyos növényeket nagyon szeretnek a macskák, míg másokat nagyon nem, ezt a tulajdonságukat használjuk annak érdekében, hogy bizonyos helyektől távoltartsuk a cicát, cserébe másokhoz odavonzzuk.
    Néhány példa arra, hogy a cicák miket szeretnek: illatos macskamenta, citromillatú macskamenta, macskagyökér, kúszó rozmaring.
    Amiket nem szeretnek: levendula, kerti ruta, macskajaj, geránium, citrusfélék, fokhagyma.
  • Az utolsó praktika pedig a madarak védelmének szól. A cicák nagyon szeretnek vadászni és nagyon jól is tudnak. Valós veszélyt jelentenek a kertben megjelenő madarakra. Benti macskáknál azt javasolják, hogy csak sötétedéskor és este engedjék ki őket, mert ekkor a madarak már alváshoz készülődnek, az ágakon pihennek és nem mozgolódnak, ezért nem tűnnek fel. Másrészt ekkor kezdenek a rágcsálók felélénkülni, amiket viszont nem lenne baj, ha a macskánk elűzne a kertből - már a macska szaga is taszítólag tud hatni. Ha kinti a macska, a kertben jelenlevését nem tudjuk megakadályozni, legfeljebb azt befolyásolhatjuk, hogy mennyire akar napközben vadászni, amikor a madarak a legaktívabbak és a legfőbb prédát jelentik. Etessük meg reggel a macskát - és esetleg délben - ne pedig csak este, ezzel hátha a napközbeni vadászás helyett inkább a jól eső lustálkodást választja majd.

Források:



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Smaragd tuja még mindig...szabad-e metszeni?

Kertészeti agyaggolyó vagy agyaggranulátum

Leyland ciprus