Cseresznyefa

Jellemzői:


virágzó cseresznyefa



Igénye:
  • április eleje: kéreg tisztogatás - fakaparóval, drótkefével tisztogassuk le a törzset és a vastagabb ágakat. Ezekben sok kártevő bújhat meg, ezért gyűjtsük fóliára. A fák koronájáról le kell szedni a régről ottmaradt gyümölcsmaradványokat, hernyófészkeket, tojáscsomókat.
  • trágyázás: ha ősszel nem történt meg, akkor tavasszal ássunk be a gyökérhez trágyát. Ha kevés volt télen a csapadék, el lehet kezdeni öntözni.
  • kártevői: cseresznyelégy - az érés elején, a sárguló gyümölcsre petézik, ez okozza a kukacosságot. Vegyszermentes védekezés: a cseresznyefa napos oldalára hernyóenyvvel megkent sárga lapokat rakjunk ki, ezzel a cseresznyelegyek nagy részét el tudjuk fogni, így azok nem petéznek a gyümölcsre. A cseresznyelégy általában június elején kezd el rajzani.
    A moníliás betegség a virágzás időszakában támad és akkor, ha párás, nedves az idő. Ha virágzáskor ilyen az időjárás, védekezni kell ellene. Bio védekezés: először is megelőzéssel - a fa nyugalmi időszakában metszük le az előző évről maradt gyümölcsmaradványokat és moniliával fertőzőtt ágakat (ezt az fenmaradt elszáradt levél és virágmaradványokról lehet felismerni), úgy, hogy még az egészséges részből is vágjunk le kb 10 cm-t. Legyen szellős a lombkorona. 
  • bio védelem még. Átfogó leírás a biokultura.org weboldalon:  rügypattanás előtt réztartalmú lemosó permetezés, rügypattanáskor újból lehet még permetezni rézzel vagy kalcium-poliszulfiddal (Tiosol, de ekkor már csak 3-5 %-os dózissal) . Fehérbimbós állapotban: egyharmad, egynegyed dózisú réz-hidroxid tartalmú készítményekkel való permetezés. Virágzáskor: a réz tartalmú szerek perzselnek, így ehelyett elemi kén 0,2-0,4 /-os töménységben - először, ha a virágok 10%-a nyílt ki, másodszor, ha a fele, harmadszor teljes virágzáskor. Virághullás után: maradhat a kénnel való permetezés. Gyümölcsnövekedéskor visszatérhetünk az alacsony dózisú rézre, ha nedves, párás az idő, hetente mehet a permet május végéig. Ezután már csak akkor kell permetezni, ha jégeső esett (a gyümölcsök megsérülnek, fogékonyabbak a moníliára).
    (http://www.biokultura.org/hu/okokertitanacsok/14-okokerti-tanacsok/847-vedekezes-monilia-fertozes-ellen-az-okologiai-meggy-es-cseresznyetermesztesben
  • védelme még (nem bio): tavasszal, rügyezés előtt rovarölőszeres lemosó permetezés.
  • metszés. Általában véve érzékeny a metszésre, ne vigyük túlzásba, a metszés helyét kenjük be sebkenőccsel. 
    Nyugalmi időszakban (lombtalan állapotban), de későn, a vegetáció megindulásának elején, vagyis tavasszal: a fent említett monília elleni metszés. Télen nem szabad metszeni a cseresznyefát. 
    Koronaalakító metszés az ötödik évig, az ötödik évtől fenntartó metszés, amikor is a magasság korlátozása, a lomb széthúzása a cél. Ez a metszés akkor történjen, ha már letermett a gyümölcs, vagyis július-augusztusban, mert ilyenkor gyorsabban gyógyulnak a metszéssel ejtett sebek, mint a fa nyugalmi állapotában. A ritkító metszés a jobb fényellátás biztosítása mellett azért is fontos, mert a cseresznyefa termését főleg a hármom, négyéves ágain hozza. A vezérágakat vágjuk vissza egy oldalágig, az idősebb lecsüngő rügycsoportokat és termőíveket szintén metszük le, a más ágakat keresztező, másokat a növekedésben gátló vesszőket szedjük le.
    Fiatalító metszés: az idősebb, gondozatlanabb fákkal lehet belefogni, hosszabb két évig tartó folyamat, melynek során a fa koronájának kiterjedését jelentősen lecsökkentik. https://www.tuja.hu/cseresznyefa-metszes.html

termő cseresznyefa

Források: 


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Smaragd tuja még mindig...szabad-e metszeni?

Kertészeti agyaggolyó vagy agyaggranulátum

Leyland ciprus