Levéltetvesség

Mik az árulkodó jelek?

Biztos jele lehet annak, hogy a növény levéltetves, hogy rajta, a levelein, szárán, mindenfelé hangyák mászkálnak. Na nem azért, mert a levéltetveket akarnák megenni, épp ellenkezőleg, egyfajta szimbiózisban élnek egymással a növényen, tetű és hangya. A levéltetű (és a pajzstetű) által kiválasztott mézharmatot - egy váladékot, amitől a levéltetves növény ragacsos lesz - eszik meg a hangyák, amit szeretnek is, ezért óvják a tetveket, állítólag még masszírózzák is őket, hogy több váladékot termeljenek. Közben még a rájuk ragadt tetveket továbbhordják más növényekre. A mézarmatot a méhek és a darazsak is szeretik, valamint egy fekete színű penészgomba, mely a ragacsos anyagra rátelepedvén foltossággal jelzi, hogy a növénnyel gondok adódtak.
Maga a levéltetű a levelek fonákján és a hajtáscsúcsokon telepszik meg.






Hogyan kezeljük a növényt?

Ha az adott növényen csak elszórtan vannak tetves levelek és hajtáscsúcsok, elég ezeket ollóval levágni.

Esténként erős vízsugárral locsoljunk, hogy lemossuk a tetveket.

Tartsuk távol a hangyákat a növénytől. Kenjük be a növény szárát egy darabon vazelinnel, vagy valamilyen sűrű kenőccsel, amin a hangya nem tud átjutni. Öntsük le a hangyabolyt. Riasszuk el a hangyákat a növénytől úgy, hogy a növény töve köré erős szagú anyagot szórjunk, amit a hangyák nem szeretnek, pl. ilyen a majoranna, muskátlilevél.
Egy-két hangyataszító dolog még, amit kipróbálhatunk: citromlével kenjük be a növény szárát/locsoljuk a növény köré, szórjunk citromhéjdarabokat a növény köré. Chillipaprika és liszt kiszórásával is megpróbálhatjuk a hangyákat távoltartani.
intő jel: hangya a növényen

Permetezés. Első körben próbáljuk meg kerülni a vegyszeres védekezést, mert az az egészségre is ártalmas és a tetvek is egyre inkább immunisak rá. 
A permetezés általános szabályai: oda juttassuk a permetszert, ahol a tetvek vannak, vagyis a levélfonákra, hajtásokra. Permetezéshez legjobb időszak a délután, és ott, ahol már árnyék van. Tűző napon nem szabad, mert megég a cseppek helyén a levél, reggel a harmat miatt még nedvesek a növények, este pedig a permettől marad éjszakára nedves, ami penészedést okozhat.

Nem vegyi permetszerek:
  • narancsolaj (PrevB2 nevű készítmény)
  • kamilla tea - 10 gramm szárított virágot 2 liter vízzel forrázzunk le, majd egy óráig áztassuk. A leszűrt lével permetezzünk kéthetente.
  • bazsalikom - 150 gr friss, aprított bazsalikomot szórjunk 5 liter forrásban lévő vízbe, 30 percig álljon, majd hűljön meg és így permetezzünk vele.
  • csalántea - 5 dkg szárított csalánlevelet áztassunk be kb 3 l vízbe 1-2 napra, majd szűrjük le és naponta 2-szer végezzünk vele lemosópermetezést.
  • szappanos víz - mosószappant reszeljünk le, egy kiskanálnyi reszeléket fél liter vízben oldjunk fel
Növénytársítás:
  • bársonyvirág: védi a gyümölcsfákat a levéltetű ellen. Sokszor ültetik konyhakertbe, mert több zöldségfélének is védelmet biztosít.
  • fokhagyma: dugjuk a földbe a gerezdeket azok köré a növények köré, amik tetvesedésre haljamosak
Az ellenséges rovarok becsalogatása:
  • zengőlégy: tojásaikat a tetvek köré teszik, a kikelt lárvák egyből megeszik azokat. Csalogató növényei: körömvirág, kapor, őszirózsa
  • katicabogár: is sok levéltetvet megeszik. Az ő csalógató növéyei pedig: körömvirág, kapor, őszirózsa - vagyis, mint az előzőeknél, ezt a hármat tehát erősen érdemes ültetni a tetvesség-gyanús növények környékére;  továbbá a katicák szeretik még a káposztaféléket, koriandert.  


Forrás:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Smaragd tuja még mindig...szabad-e metszeni?

Kertészeti agyaggolyó vagy agyaggranulátum

Leyland ciprus