Mitől lesz szép zöld a smaragd tujánk? - a smaragd tuja gondozásáról részletesen

A smaragd tuja nagyon mutatós örökzöld, sok kertben találkozhatunk vele. Nem csoda, hiszen kiválóan alkalmas sövénynek; ha van türelmünk, olcsóbban megvehetjük a kisebbet és mi magunk nevelgetjük, de egész nagyok is beszerezhetőek már a kertészetekből, amik egyből ültetés után elkezdik egyik funkciójuk betöltését, vagyis a belátásgátlást.



Télen-nyáron zöld, elágáns megjelenést kölcsönöz a kertnek, cserébe viszont némileg több gondoskodást is vár el, mint más, e vidéken őshonos sövénynövény. A smaragd tuja eredeti otthonában jóval több csapadékhoz szokott, kifejezetten a párásabb levegőt kedveli.
Az első lépés tehát, tisztában lenni a tuja vízigényével.
- Öntözés: fontos a rendszeres öntözés, de azt is jó, ha tudjuk, hogy a sokszor keveset helyett a tujánál a kevés alkalommal többet szabály az érvényes. Általában elég ha heti egyszer árasztjuk el a tujáinkat, ha nagyon meleg, száraz idő van, akkor hetente többször öntözzünk. Legjobb a reggeli órákban öntözni, ha ezt nem tudjuk megoldani, akkor este.
Saját tapasztalat: a smaragd tuja szereti, ha slaggal időnként erősebb vízsugárral átmossuk a lombozatát, ezzel a elszáradt, barnás levelektől is, és az esetlegesen a lombozatban megbújó károkozóitól is megszabadíthatjuk. Hasonló művelet, mint tavasz elején a lemosó slagolás.
A téli időszakban, ha nincsen fagy, néha akkor is megöntözhetjük a tuját.
- Trágyázás: évente kétszer tavasszal és ősszel szórjunk a tuja tövéhez szerves trágyát.
- Mulcs a tövébe: szórjuk be a tuja, vagy a tujasor alját valamilyen talajtakaróval. Ez egyenletesebb nedvességpótlást biztosít a gyökereknek - védi a talajt a kiszáradástól, minket pedig a gyomlálás feladatától.
- Lombtrágya: a tuja nagyon meghálálja a rendszeres lombtrágyázást. Mivel nem a mi éghajlatunk biztosítja számára a legideálisabb körülményeket, jó ha segítünk, ahol tudunk, például a tápanyagpótlás ezen formájával. A lombtrágyázásról részletes ismertető itt található: a lombtrágyázás általános szabályai.
- Kórokozók elleni védelem:
A tuja hajtásainak, ágainak barnulását többféle betegség is okozhatja, a megjelenésük egy-két dologban eltér, a védekezés ellenük viszont hasonló, bármelyik barnulásos kórról legyen is szó. Mégpedig: le kell vágni a fertőzött részeket (száraz időben) és elzártan eldobni, mert rajtuk spórák lehetnek, amik továbbfertőzik a növényeket.
A tavaszt kezdjük a lemosó slagolás utáni lemosó permetézéssel - réz tartalmú szert használjunk, ami nem csak a jelenlévő korokózoktól szabadít meg, de a későbbiekre nézve is védelmet biztosít a tujának. A permetezést 10 fok felett, száraz időben végezzük. Őszig 2-3 alkalommal permetezzük még le a tujákat a réz tartalmú szerrel. Itt nem helyeslik a rezes lemosást, mivel a réz nehézfém, rárakódik a növényekre, mi pedig megesszük. A biokontroll oldalán viszont nem szerepel, hogy ez hasonló gondokat okozhatna - a linkelt oldalon a gyümölcsök, zöldségek rezes lemosó permetezéséről írnak, nagyon hasznos információk találhatóak itt ezzel kapcsolatban.

Kicsit talán soknak tűnik a feladat, de egész évre elosztva egy-egy alkalommal teljesíthető. Szép zöldelő tujákat kívánok mindenkinek. :)






Forrás:
http://balintgazda.hu/kertesz/gentischer/tujak-ciprusok-barnulasa.html
http://www.biokiskert.hu/bio_novenyvedelem/mi-a-baj-a-rezzel

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Smaragd tuja még mindig...szabad-e metszeni?

Kertészeti agyaggolyó vagy agyaggranulátum

Leyland ciprus