Gyepesítés


  • Mikor: legjobb időszak rá a szeptember, esetleg október, ez az időjárás függvénye, fontos, hogy még a téli fagyok beállta előtt megerősödjön a frissen vetett fű. De semmi gond, ha lemaradtunk róla ősszel, tavasszal is neki lehet látni, márciusban, áprilisban fogjunk hozzá, amikor a talaj hőmérséklete már 6 fok fölött van. A fű is jobban fog nőni a tavaszi időjárásban, az időjárás ugyanakkor a gyomoknak is kedvez, ez a hátránya a tavaszi ültetésnek az őszivel szemben.
  • Ültelés előtt: tereprendezés. Töltsük fel a gödröket azon a területen, ahol gyepesíteni szeretnénk, szüntessük meg a talaj egyenetlenségét, mert az a gyep későbbi gondozását is akadályozni fogja.
    Lazítsuk fel a talajt,  kb. 20-30 cm mélyen ássuk és kapáljuk a földet. A nagyobb gyom-gyökereket távolítsuk el.
  • Trágyázás: a talaj fellazítása után szórjunk ki szerves trágyát (komposztált marhatrágya), és alaposan forgassuk be a talajba. Végül pedig gereblyézzük át a területet, törekedjünk arra, hogy minél egyenletesebb legyen a végeredmény.
a cél a dús egyenletes gyep kialakítása
  • Fűültetés: agyagos talaj esetén az előkészített talajra még szórhatunk egy vékonyabb rétegen homokot, ez elősegíti a kiszórt fűmag gyökeresedését. Most jöhet a fűmag tényleges kiszórása. (a fűmagválasztásról itt olvashatsz). Fontos, hogy egyenletesen szórjuk ki, ennek érdekében, a magokat elkeverhetjük homokkal, és így szórjuk a talajra. Ha nagyobb területet füvesítünk, könnyítést jelenthet, ha felosztjuk kisebb parcellákra, 25 négyzetméteres területekre, ekkora terület kb 1 kg fűmagot igényel.
    Ismét jöhet a gereblye és a fűmagokat óvatosan beleegyengetjük a talaj felső rétegébe fél cm mélységben. Ha ez megtörtén, taposódeszkával hengerrel, döngöljük le a talaj tetejét. 
  • Öntözés: ültetés után közvetlenül jó alaposan locsoljuk be a területet. Innentől kezdve addig, amíg az ültetett fű ki nem kel, törekedjünk arra, hogy a talaj ne száradjon ki. Nagyjából 10-14 nap alatt kel ki a frissen ültetett fű, ekkor pótolhatjuk a hiányos kelést (szórjunk fűmagot a kopáran maradt területekre, és öntözzük bőségesen) .
    Fontos tehát, hogy az első két-három hétben ne hagyjuk kiszáradni a talajt. A bokrosodási fázisban viszont, amikor a fű már kinőtt és sűrűsödik, nem kell, hogy minden nap öntözzük, hagyjunk néha pár nap szünetet. Ezzel "edzük" a gyökereket, mivel ilyenkor a gyökerek elkezdik keresni a vizet és ezzel egyre mélyebbre nőnek.
    Öntözésre a reggeli órák a legalkalmasabbak. Jobb a gyepnek, ha 2-3 naponta öntözzük, de akkor sokat, mintha minden nap keveset.
kezdetben fontos a sok öntözés
  • Első fűnyírás: amikor eléri a 10-12 cm-es magasságot, akkor lehet sort keríteni az első fűnyírásra. Az öntözés továbbra is fontos.




Forrás:

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Smaragd tuja még mindig...szabad-e metszeni?

Kertészeti agyaggolyó vagy agyaggranulátum

Leyland ciprus